La Communa en Occitania extrache de Viure


1871 La Communa en Occitania.

1-1871 1971 Cambiar la vida.

A Marselha del 23 de març al 4 d'abril ; a Tolosa del 24 al 27 de Març , a Narbona del 24 al 31, s'es pogut creire que s'anavan cambiar la vida.
Lo pòble en armas; las femnas pels carrièras a costat dels òmes; dels soldats que meton la crotz en l'èr, fan presonièrs sos oficièrs, passan de longa e de pertot del costat de la revolucion; los borgeses que s'amagan, los clericals tanben ; darrèr las barricadas, los paures jos lo drapèl roge: tot es possible en aquela fin de març de 1871 ; se los republicans socialistas de Cèta, de Besièrs , de Perpinhan se meton en movement coma o venon dire a Narbona , se Lion , Saint Etienne , le Creusot tenon, se Paris ten , mai que mai.
La Comuna , proclamada a Paris , de fach , lo 18 de març, es compresa , aici coma lo començament de quicòm. Saber de que , aquò 's un autre afar. A Marselha dins los mitans proletaris , mai que mai , de l'Internacionala, se desvelopan dempuèi 1864 d'idéas socialistas . Bastelica , l'animator de l'Associacion Internacionala dels Trabalhaires a Marselha es l'amic de Bakonin. EN 1867 e en 1868 las minas de la region an conegudas una ondada de caumas: Fuvèu , Greasa , Gardana, Auriòl, La Bolhadissa. Mas los òmes que , tanlèu levat lo drapèu roge e decretada l'autonomia comunala e sa solidaritat ambe Paris , deuran , abans que tot , organisar la resisténcia armada , aparar çò qu'es aquesit, s'ocupar a durar , an pas agut léser de pausar, negre sus blanc, per de que se batian , d'establir un programa, de pausar d'actes mai clarament revolucionaris que son quite joslevament....
De seguir çò que nos espera

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa