repression des langues regionales, en cours, normalisation, Villeneuve les Maguelones , Alsace , constitution , le role de l' academie française

Uèi d'unes signes concordants pròvan que d'unes jacobins de Paris o d' endacòm mai an decidat d'arrestar la butada de l'idèa autonomica e l'espelida de las lengas «regionalas».

I aguèt d'en primièr l'istòria curiosa de Vilanuèva de Magalona. Que s'agis de levar un panèl que n'i a de pertot... Dins nòstra bèla França de Petain del 11 de novembre de 1918 , o de Blum de 1936, un problèma per l'esquèrra o la drècha...

Puèi la remarca d'un especialista de la constitucion per dire que l'article 75-....... donava cap de drech. E òc .

Puèi lo renèc prefectoral de daissar dubrir una classa bilingüe dis Elsaç.

Puèi d'autras signes que pròvan que los jacobins de l'acadèmia vòlon nos crebar , just per dire aprèp que lo francés es la pus polida lenga del monde e que los pòbles la parla per causida.

Òm compren . Après tot , pels aqueles òmes e femnas , (los academicians( as) aquò's un trabalh vertadièr, plan pagat e qu'ajuda per plaçar los amics , los enfants e lo demai de la familha.

França fin finala es lo país que capitèt pas de trapar los païses que parlan francés coma la Belgica o la Soissa mas que vòl impausar sa lenga de pertot.

Que lo jacobin comprenguèt pas qu'aquò's lo papa que creèt França , per que voliá pas mai se fregar a l'emperador germanica, que teniá lo drech de lo comandar, l' embassador de Constantin, o a l'anglés que fasiá pas que de son biais jà, o encara a l'espanhòl, que sentissià pas pus pissar dempuèi la reconquista.

I es per de ren lo francés , de tot biais ne'n voliá pas , lo rei de França , a l'epòca de l'Occitania . Calguèt que lo «brave» Innocent insistiguèsse, e li mostrèsse lo camin amb lo chaple de Besièrs ...

Mas consí se fa qu'uèi nos fan cagar aital per ren . Que volem pas quitar França , qu'es aila , per tal dire ,que son las nòstras economias , quatre periferics a Paris , de RER , de TGV, cada annada un monument de mai, e un encara per cada president de la res publica , pagats per totes e los castels de Leire e totas las roïnas de las talhas franquesas dempuèi de sègles per bastir d'immòbles a Paris... Fa 8 sègles que donam lo nòstra argent per de colhandrisas de tota mena..

A Paris que t'aimi . Partirem pas, risca pas . Nos a crebat lo porta-moneda.

Levat que uèi disèm : Visca l'Euròpa de la regions!

Comment faire avec l'uniformité française






Commentaires

  1. Great site. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

    RépondreSupprimer

Enregistrer un commentaire

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa