FOXP2 ..


OCCITANIA e VOLEM VIURE AL PAIS No 170

Un article fòrça interessant de Fernand Vedèl. homo sapiens ; exemple de diversitat. E FOXP2 (aquò's pas un rainal, tanpauc una sècta papala tanpauc de foxtrot )

Merces plan a F Vedèl per las explicacions claras , e escuras a l'un còp, sabentas e estranhas, e que donan la sentida d'aver capitat quicòm...


Que se tròba que l'article soslèva un fum d'autras questions que donan lo tornis.
Per exemple lo fach que la santat siá pas dins l'escudèla, mas dins los budèls, una question de flora intestinala, budelièra que...Pòt manjar de legums a boldre, que se ten pas `los bons gènes de las tias bacterias de la tia flora de budèls, se maridaran pas ame los teus gènes, de ton ADN , e ben pauret serà malaut. Se m'engani pas.
Bon contunhi...
Cò que m'apassionèt aquò's lo ròtle del gène foxp2 . Acò de l'òme lo foxp2 es diferent del foxp2 del chimpanze, sonque de la causa de dos aminòacids.
E aquò fa que la monina es muda. Parla pas e parlarà jamai a degun levat se de cercaires, calucs, te li botan los dos aminòacids que li faltan es a dire, dos quicòm de ren, que forman la proteïna ....
Donc s' ai plan compres , i a la cadena ADN e sus aquela cadena los gènes , e dins cada gène un molon de proteïnas , e dins las proteïnas d ' aminòacids, e dins los de la monina n'i a dos que trucan .
Las questions que me venguèron sul pic :
-aqueles aminòacids, es que son los dos que comandan la formacion de las còrdas vocalas e los muscles ambe, que permeton d' articular ame la lenga, e al cervèl de comprendre , a l' aurelha d' ausir??
-es qu'aquèlses aminòacids un còp dintrat dins l'adn d'un can podrian lo far parlar lo canhòt?
-Se i a 7 milions d'annadas que divorcièrem de la monina , es que vòl dire que las lengas comencèron de grelhar a n' aquèla epòca?
S'ai plan legit, nosautres ambe los asiatics sèm frairons dempuèi mens de 100 000 ans. Se sem nascuts d'un traça de milierat de bogres que passèron cap a la Palestine ? O a Gibraltar?
-Se los scientifics d' auei parlan pas mai de raça , l'article mòstra plan que totas las fòrmas de diversitat son gaireben d'origina genetica. E que la lenga occitana es pas nascuda sonque del latin, que , probable, que fa bèl temps que los « occitans » devián parlar ambe son « accent » , que davant encara parlavan sa lenga un brave grop d'òmes que fasián de pintraduras dins las balmas.
-Alara quand de temps cal a un polit mond per trobar un mot particular, una idèa, un accent per cada causa de la vida? Sai que es lo meteis que per un rossinhòl, per debanar sa cançon sens jamai de l'aver estudiada?
-Un milion d'annadas, dos, tres ....mai?

Commentaires

  1. I would like to exchange links with your site www.blogger.com
    Is this possible?

    RépondreSupprimer

Enregistrer un commentaire

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa