Mort del socialisme , mort del capitalisme


Lo nos dison totes los jornalistas del monde liure , dempuèi bèl briu, que lo socialisme èra mòrt. Qu'es mòrt al levant coma a l'oèst . Lo socialisme de Lenine es mòrt, mas tanben lo de Blum, de Mendès, lo de Deferre, o dels eiretièrs , Mitterand , de Rocard, Strauss Khan, Attali , Lamic, Kotchener , lo de Besson , de Lang, e autres « avatars » del socialisme e amai los de totes las ensajas d'adaptacions de la « cara umana » del liberalisme mondialisat per pas dire jos dialisa. Lo socialisme èra mòrt òc ben. Lo socialisme tombèt redde mòrt davant la casuda de la parèt de Berlin.
Entre que i aura fòrça de dire , sus la libertat a l'oèst coma al levant , per lo simple ciutadan de basa. Mas solide qu'èra pas la libertat.
Bela capitada pels servicis secrets israelians, e americans de trapar un ivronhas coma Eltsine e tot far trescolar.
L'aligança sacrada de las fòrças de la libertat , es a dire sus lo dabant de l'empont , de J P Dos e de Tatcher e de Reagan....
Un jorn sauprem . Mas aquò's pas ora .
Mas que d'unes atardivats , an totjorn pas compres que lo nòstre nivèl de vida , veniá tot juste de l'existéncia d'una concurréncia sociala , ambe l'autra sistèma de l'autra man de la cortina de ferre...
Mas que la cortina tomba tanben del nòstre costat. Se nos trapàvem un polit nivèl de vida , èra pas degut al nòstre engenh , mas sonque per pas nos afortir dins l'idèa de causir lo socialisme dels sovièts. Nos cal remembrar que lo PC de França e d'Italia fasian mai de 25% dels votacions.
Benlèu s' enganavan , mas coma los capitalistas avian las petas , nos pagavan coma cal, per nos téner suaus . Aquò foguèt las trentas gloriosas que ieu que las visquèri i vegèri ren de mai. lotjament de 1 membra dins la banlèga de Sant Ouen que me costava un tèrç de la paga .
Per envejar d'argent vos dirai ont.
Mas çò que sabiam pas aquò's que lo quite capitalisme èra mòrt tanben. Lo capitalisme de la cara umana.
Ara que los aparaires de la lei del mercat sabon pas pus de que nos dire. Lo sistèma borsicòt mondial foguèt sauvat per las finanças publicas e las simples colhas. E los estats endeutats dusca a la mitat del sègle que ven.
Avèm plan compres que lo sistèma actual es un sistèma de rustina d' urgéncia.
Ara lo govèrn de basa es vengut que lo SAMU del Capitalisme.
Uèi doncas, coma o diguèt Coluche , nos cresèm autorisats de dire que, dins los mitans autorisats, ne sem a la naissença d'un poder novèl: lo de la mafia. (1)
1- Remembrem nos que la Mafia ten lo mercat (« liure » de la cocaïna (Colombia) de l'eroïna (Afganistan) que mai de 2 milliards de chineses e d'indous trabalhan per un eurò per jorn, que lo mercat de la prostitucion trespassa lo de l'autò ...
Podètz contunhar solet...

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa