Montauban

Sus l'imatge que nos venguèt d'un brave dominican , se vei dòna Aliça que prega lo rei de França per una ajuda , entre que Folquet lo delegat permanent als crimis e chaples de totas menas, se demanda plan consi far per en tuar un fais,.... d'eretics senstuar de catolics vertadièrs. Se dis que d'un costat es pas tant grèu qu'aquò, quand òm i pensa.
A la crida de Besièrs cridèt a plen pitre : tuatz los tots que Dius reconeissarà los sèus.
Solide que Dius pòd destrigar tot aquò. Al cap de tot , anem totes morir. Sem pas a un de mai o de mens.
Sus un polit cadièral lo diable espiga la fenèstra e reverta Simont deMontfòrt Gloucester que ven de tirar un còp .... de mai son espasa ambe dòna Alica , Totes se demandan qual es aquesta lusor que tomba de las estèlas , l''èrsa ufla dejos , e per un brave esfòrç , los Maures e la mer montan dusca'l pòrt....

Bon Montauban es d'un genre autre . Se volètz es una mena de crimi pichòt que dona una idèa polida del servici d'entresenhas clericala de Simon; lo KGB de l'epòca , la DST , IS o la CIA coma voldrètz mas es ça mèsme .

Quand Raymond VII començèt de caçar la canha de son reialme. Los montalbanèses li faguèron saupre que lor agradarian de recebre las tropas ramondinas e de forabandir las cimas que sanhavan lo païs en fasent mina de cercar d'eretics. E donc 500 (cinq cents) tolosencs partiguèron e arribèron de nuèch e, de recondons , per caçar la còla de paucs vals ; que chucavan la sang de la vila dempuèi bel briu. Mas los paurets èran esperats . Qual los vendèt?. Mas foguèron venduts, traïts. Passen la pòrta que foguèron totes escotelar missantament.
Excusatz , savi que ia de chaples mai illustres, que França faguèt milhor, Montauban foguèt una pichòta maselaria a pron pena senhalada per Vaux de Cernay l'istòriògrafa de l'obra ensanhosida de Monfort , que per dire, los libres d'istòria ne'n parlan pas tant qu'aquò, coma si avia una vergonhassa prigonda dabant un tal personatge , amai del Folquet , un del prumièr artesan de la bastison de França.

Mas que nos demòra encara de racontar Marmande e Lavaur e tant e mai . Los mai orres crimis de l'epòca dins Euròpa , que dins Palestine los crosats , manjèron carn umana, e enfants a l'asta .
Per astre la crosada contre los albigèses sachèt demorar dins las raras de chaples òrres mas dinhes del genre uman , mas pas cap canibalencs, d'aprèp çò qu'òm sab; mas ont es lo darrièr grad de l'orror?
Tot aquò per dire que las crosadas van dubrir la vètz a las colonisacions e a l'esclauvatge e als camps de totas menas .... E que tot aquò es pas arribat per asard . Que per i far cal un aprentissatge ,un ensenhament e las leiçons de l'istòria...
Per dire encara que França faria milhor de se calar que de donar de leiçons que sabi pas se ten pas la medalha d'aur per las guèrras de totas menas...

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa