L'avenir de las bibliotècas e del libre


extrach de Telerama.... convèrsa de J Y Mollier Istòrian:
Fa qualquas annadas , totes pensavon que las bibliotècas èran a mand de clavar. Mas uèi òm ven dins la biblotèca per legir de libres , de jornals, per naviguar sus internet. .... Las enquistas darrièras mostran que mai de 17 millions de personas venon a las bibliotècas. Chiffre en creissença....(Espèr donc)
Lèu se podrem consultar de milliards de donadas.... Las bibliotècas devran de s'adaptar a la novèla demanda. La novèla bibliòteca d'Alexandria que durbiguèt las pòrtas fa cinq ans , foguèt concebuda coma una bibliotèca del sègle XXI. I trovem manuscriches orientals, libres estampats en arabi o en roman , mas tanben maites ordinators...
Deman podrem trabalhar de l'ostal... La darrièra granda bibliòteca virtuala es la de Google, que mantunas bibliotècas americanas e qualquas europencas s'i son juntandas.
J Y Mollier prêcha ambe JN Jeanneney per un moteur de recerca francés, ambe d'escambis entre las "grandas famillas de lengas" arabe, ispanicas eca...
Crenh que los païs rics - la França, lo ReialmeUnit -l'Alemanha, l'Espanha o l'Italia - esclafon los autres...
Uei se pòt numerisar un libre dins mens de 6 minutas.
Sem a la debuta de poder nos passejar ambe una bibliòteca virtuala dins la pòcha.. Que los cercaires an trobat una encra electronica que coblada ambe un nièra electronica es renovelabla de contunh.
Aquel sistèma permetra d'estampar segond los besonhs e las envejas e de se passejar onte que siague ambe l'equivalent d'una imensa bibliòtèca dins la pichòta pòcha de davant de la vesta. Es a dire que se ai besonh de La Quimèra de Bodon , la cerci , l'estampi , legissi lo tròç que vòl , puèi l'escafi , e aital de far e de tornar comencar sul pic ambe Tot la sable de la Mar de Roqueta per exemple... Ai pas pus besonh d'anar a la bibliòtèca , me sufis d'ètre religat ambe internet, e de crompar la maquina miracolosa que va mes costar la pel del detras.!!!

Dins un sègle es que i aura encara de libres?
Un sègle es una bona duradada d'espera per estudiar aquela question. Dins dètz o vingt ans , lo libre existira evidentament encara(?) . L'estampat faguèt recuòlar lo manuscrich e l' ecran plan fara recuòlar le libre de papèl. Mas ren nos dis que lo supòrt del libre sera l'ecran plan.
Los ingeniors del MIT faguèron aquesta responsa estonanta quand òm lor demandèt de que se pensavon del libre del còdex? Respondèron que se la causa èra inventada uèi , seria una descubèrta engenhala.
Alara l'avenir del libre es pas assegurat, praqu'ò los òmes devon contunahr de legir.
Probable que lo libre vendra de mai en mai car coma lo disc vinil ara ambe l'invencion del CD .
NDLR Los passatges en italica son de remarcas de ieu
Conclusion segonda: cal ja demandar de far numerisar totes los manuscriches occitans a comptar de las lengas dels trobadors, que coma son partits los jacobins se penson pas pus al patrimòni nacional que nosautres a la primièra camisa...

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa